8 Nisan 2009 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI DOLMA


Dolmanın türk mutfağında yeri bambaşkadır, her evde her yörede ayrı tatta ayrı tarifte pişer, ben genelde dolma içini (güneyli olarak) çiğden hazırlayıp doldursamda, bu şekilde yapmak aslına daha yakın oluyor galiba...
MAZEMELER
*yarım kg. dolmalık biber
*yarım kg. dolmalık kabak
İÇ PİLAV İÇİN
*2 adet domates(soyulmuş küp küp doğranmış)
*1.5 su bardağı pirinç
*2 adet kuru soğan
*1 yemek kaşığı kuş üzümü
*3 yemek kaşığı çam fıstığı
*1 tatlı kaşığı kuru nane
*1 tatlı kaşığı karabiber
*1 tatlı kaşığı tarçın
*yarım demet dereotu
*yarım limon suyu
*1 kesme şeker
*1 çay bardağı kaynamış su
*yarım su bardağı zeytinyağı
*1 çorba kaşığı tuz
YAPILIŞI
Soğan ve fıstığı, fıstıklar pembeleşene kadar zeytinyağında kavuralım, pirinci ayıklayıp suyunu süzelim ve tencereye ekleyelim, pirinçler tane tane olunca dereotu hariç diğer tüm malzemeleri ilave edelim, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim, doğranmış dereotunu ekleyip, bir kez karıştırıp soğumaya bırakalım. dolmalık biberleri yıkayıp, içlerini çıkararalım, kabaklar ı içini doldurmak üzere oyalım.Sebzelerin içini doldurup ağzını kapattıktan sonra tek sıra halinde geniş bir tencereye dizelim,üzerine sebzelerin yarısını geçecek kadar kaynamış su ekledikten sonra,önce yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder