11 Mart 2009 Çarşamba

YOĞURT ÇORBASI


Yoğurt çorbası ile ilk kez oğlumun dünyaya geldiği ilk günlerde {lohusalık dönemimde} kayın validemin süt arttırır düşüncesi ile benim için pişirdiği zaman tanışmıştım. O günden beri her hafta evimizde muhakkak pişen bu çorbayı, bütün aile üyelerimize değişik şekillerde yaparak sevdirmeyi başardım.Yoğurt sever bir aile olarak, yoğurdu evde mayalamayı tercih ediyoruz{çok daha lezzetli olduğu için}evde sürekli yoğurt oluncada bu çorbanın koftelisini ,tavuklusunu,mantılısını her fırsatta yapma imkanım oluyor .

MAZEMELER
*1 kg.yoğurt
*1 yumurta
*1 tatlı kaşığı tuz
*2 çorba kaşığı un veya 1 çorba kaşığı nişasta
*yarım çay bardağı pirinç
*1 su bardağı haşlanmış yoğurt

YAPILIŞI
piriçi yıkayıp süzdükten sonra büyük bir tenereye alıp,üzerine iki su bardağı kaynamış suyu ekleyip kısık ateşte iyice yumuşayanakadar pişirelim.
yoğudu geniş bir kaba alıp içine yumurtayı ,tuzu,unu veya nişastayı ekleyip tel yardımı ile iyice çırpalım.
pirinç tenceresini ocaktan alıp yoğudu tencereye yavaş yavaş boşaltırken diğer elimizle tel yardımı ile hızlı hızlı karıştıralım {u aşamada yoğurdun kesmemesine dikkat etmeliyiz bunu için muhakkak karıştırmemız gerekiyor}
Tencereyi ocağa alıp,kaynayana kadar yavaş yavaş karıştırmaya devam edelim,çorba fokurdamaya başlayınca haşlanmış nohutları ekleyelim.bu aşamada

MANTILI YAPMAK İÇİN
önceden hazırladığımız veya dondurucudan çıkardığımız mantıları ekleyip,mantılar iyice pişene kadar kısık ateşte pişirelim.tereyagina nane ekleyip kızdırdıktan sonra çorbaya ekleyip servis yapalım.

KÖFTELİ YAPMAK İÇİN
250 gr. kıymaya 1 baş soğanı {endenin küçük tarafıyla}rendeleyip tuz ve karabiber ekleyip köfteyi yoğuralım,nohut büyüklüğünde köfteler elde etmek için minik parçalar alıp yuvarlayalım. Tavaya çok az yağ koyup kızdırdıktan sonra köfteleri arada bir tavayı sallayarak ters düz edip kızartalım,pişen köfteleri çorbaya ekleyip biriki dakika daha kaynatıp ocaktan alalım,tereyağında kızdırdığımız nane ile servis yapalım.

TAVUKLU YAPMAK İÇİN
{tavuklu yapmak için çorbayı yapmaya basladığımız ilk aşamada pirinç ile haşlayarak işe başlayalım}
1 adet tavuk ğöğsünü minik küper halinde doğrayıp tencerede suyunu çekene kadar pişirdikten sonra pirinçleri ve suyu ekleyip haşlayalım.geri kalan aşamaları uygulayarak çorbayı yapmaya devam edelim
NOT:çorba piştikten sonra tencerenin kapağı açık şekilde soğutalım yoksa yoğurt kesebilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder