Dolma yapmak,yemek ,herseferinde beni çocukluğuma götürüyor,sevgili Ablamın yaptığı o muhteşem dolamaların içine gizlediği bir yaprak çöpünü,bize şans getireceği düşüncesi ile bulabilmek için ağbimle nasılda yarıştığımız,bazende çöpü bulmak için tabakları silip süpürmemize rağmen hayal kırıklığına ugradığımız anıları çok sık hatırlarım.En son Türkiye seyehatimde Ablamla kısada olsa vakit geçirme imkanı bulduğumda ilk aklıma gelen, çocukluğumdan buyana tadını unutamadığım o dolmaların tarifini sormak oldu.Ablam tarifi verirken o zamanlar kullandığımız sebzelerin dogal kokusundan ve tadın da bahsetti.Bunları duyduktan sonra o tadı yakalama umutlarım sönsede,birkaç püf noktası edinmiş oldum.Geçen hafta eşimin bulduğu minik biberler bende Ablamın tarifini deneme fikri uyandırdı..
MAZEMELER
(iç pilavi hazırlamak için
*3 adet domates(soyulmuş küçük küçük doğranmiş)
*1 demet maydanoz(ince ince kıyılmış)
*1 küçük demet nane (kıyılmış) veya 1 tatlı kaşığı kuru nane
*1 adet soğan(ince ince kıyılmış)
*yarım baş sarmısak(soyulup dövülmüş)
*500 gr. hafif yağlı kıyma
*2 su bardağı pirinç
*1 çorba kaşığı biber salçası
*1 çorba kaşığı domates salçası
*2 çorba kaşığı nar ekşisi
*1 tatli kaşığı karabiber
*1 tatli kaşığı kuru nane
*1 çay kaşığı kimyon
*1 çorba kaşığı tuz
*1 çay bardağı zeytin yağı
DOLDURMAK İÇİN
*4 adet dolmalık patlıcan
*4 adet dolmalık biber
*4 adet dolmalık kabak
*asma yaprağı
*kemikli yağlı et
YAPILIŞI
iç mazemelerin hepsini büyük bir kaba alıp iyice karıştırıp iç harcımızı hazırlayalım,kemikli yağlı eti tencerenin dibine dizelim, asma yapraklarımızla sarıp hazırladiğimiz dolmaları tenceredeki etlerin üzerine aralarında boşluk bırakmadan dizelim, daha önce içini oyup hazırladığımız sebzelerin içine kalan iç mazemeyi doldurup , sarmaların üzerine dizelim, en üstüne zeytin yağı gezdirelim, dolmaların dağılmamaları için bir tabak kapatalım, tencereye dolmaların boyunu geçecek kadar ılık su doldurduktan sonra pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim.
Not:pişirme aşamasında tencereyi ocağa aldıktan sonra, kaynama seviyesine gelinceye kadar yüksek ateşte tutup, kaynamaya başladıktan sonra ateşi minimum kısıp pişmeye bırakalım.iç harcından arttığı taktirde,doldurmak için oyduğunuz sebzelerin iç kısmını degerlendirerek ,nefis bir çorba hazırlayabilirsiniz.Bunun için kalan harci ve sebze içlerini tencereye alıp biraz yağda kavurun su ekleyip tuzunu ve limonunu ekledikten sonra çorbanız hazır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder