11 Mayıs 2009 Pazartesi

TURŞU ZAMANII ( BÜRÜKSEL LAHANASI TURŞUSU)

MAZEMELER
*1 litre su
*80 gr.(5 silme yemek kaşığı) tuz
*100 ml. sirke
*1 kg. bürüksel lahanası
*1 çay kaşığı şeker
*10 diş sarmısak
*3 defne yaprağı veya birkaç dal dereotu
*1 çorba kaşığı nohut
*2 limonun suyu

HAZIRLANIŞI
1.öncelikle turşu suyunu hazırlamak için 1 litre suyu, 80 gr.(5 silme yemek kaşığı) tuzu ve 100 ml. sirkeyi tuz eriyene kadar ayrı bir kapta karıştıralım.( kuracağınız turşu miktarına göre su, tuz ve sirke miktarını katlarıyla çarparak daha fazla su elde edebilirsiniz, turşu suyu iyi bir turşunun çok önemlidir.
2. sebzeleri yıkayıp süzdükten sonra diğer malzemelerle birlikte kavanoza dizelim, üzerine şekeri ve limon suyunu ilave ettiten sonra, turşu suyunu da ekleyip en üste ağırlık koyalım.
3. kavanozun kapağını sıkıca kapatıp ilk bir hafta hergün turşunun suyunu yüksekten akıtıp havalandıralım ve tekrar kavanoza boşaltalım.( evi kokutmaması ve suyunun parlak kalması için)
4.Bir hafta sonra ışık almayan serin bir yere koyup mayanmasını bekleyelim.(yaklaşık 20 gün sonra turşu yenebilecek kıvama geliyor)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder