1 Temmuz 2009 Çarşamba

AŞK PASTASI (ÇİKOLATA VE ÇİLEKLİ)



MAZEMELER
(pandispanya için)
  • 4 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • ½ su bardağı nişasta
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
HAZIRLANIŞI
1. Fırın ısısını 170 dereceye ayarlıyoruz.
2. Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını derin bir kapta mikser ile çırpıyoruz.
3. Hafif köpüklenmeye başladığı zaman limon suyunu ilave ediyoruz. Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını ekliyoruz. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek kadar katılaşana dek iyice çırpıyoruz.
4. Yumurta sarılarını kalan şeker ile birlikte mayonez rengi ve kıvamına gelene kadar mikser ile çırpıyoruz. Çırpma işlemine devam ederken 1/2 çay bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz. (4-5 dakika sürüyor)
5. Önce yumurta sarılarını daha sonra ayrı bir yerde elediğimiz un, kakao,nişasta ve vanilyalı kuru karışımı tahta kaşık yardımı ile yumurta aklarının olduğu karışıma çırpmadan ve fazla karıştırmamaya özen göstererek ekliyoruz.
6. Tabanına yağlı kağıt serip çevresini sadece unladığımız kalıbımıza dökerek yaklaşık 40 -45 dk. pişiriyoruz.
ARA KATI İÇİN
  • 500 gr. doğranmış çilek
  • 3 su bardağı süt
  • 1/4 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı nişasta
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • iki yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
  • kremayı renklendirmek için
  • 1 kase çilek (veya pembe ,kırmızı yaz meyveleri)
HAZIRLANIŞI
1. Öncelikle yumurta sarısı ve şekeri çırpıyoruz. Un ve nişastayı ilave ediyoruz2. Sütümüzü yavaş yavaş ekleyip pürüzsüz bir kıvam alan karışımı ocağa yerleştirip kaynayana dek karıştırıyoruz.
3. Ocağın altını kapadıktan sonra içine vanilyayı ve tereyağını ilave ederek hızlıca çırpıyoruz.
4. Kremamızı arada sırada karıştırıp üzerinin kabuk bağlamasını önleyerek oda sıcaklığında soğutuyoruz. soğuyunca içine rondodan geçirip püre haline getirdiğimiz çileklerimizi (franboğaz,böğürtlen, gibi yaz meyveleri daha iyi renk veriyor)kremaya pembe bir renk katması için ekleyip karıştırıyoruz.

KAPLAMA

100 ml sıvı krema
1/2 su bardağı pudra şekeri
150 gram bitter çikolata rendesi
HAZIRLANIŞI
  1. Krema ve pudra şekerini mikser ile 6-7 dakika çırpıyoruz.
  2. Yaklaşık yarım saat buzdolabında tutarak pastaya sürülebilir şekilde koyu bir kıvam almasını sağlıyoruz
PASTAYI OLUŞTURURKEN
  1. Pasta kekini tel ızgara üzerinde soğuttuktan sonra levye ile üçe bölelim
  2. Üst kısmın düzgün olması için katlara böldükten sonra taban kısmı üste gelecek şekilde yani pasta kekini ters çevirerek kullanalım.
  3. keki pişirdiğimiz çemberin içine ilk katı alarak arasına krema sürüp çilek dilimleri yerleştirelim, (kek çok yumuşak olduğunda ıslatmaya gerek yok ama dilerseniz çok az krema veya sütle keki ıslatabilirsiniz)aynı işlemi diğer katlarada uygulayıp kaplama işlemine geçmeden önce pastayı çemberden çıkarıp servis tepsisinin üzerinde bırakın.
  4. Bu aşamada kekin etrafını pişirme kağıdı parçaları ile kaplamak işimiz bittiğinde çıkarmak temiz bir görünüm oluşmasını sağlar.
  5. Sıvı krema ile pastayı kaplarken kremanın her tarafa eşit şekilde yayılmasına dikkat edelim(buzdolabında pudra şekeri ile çırpıp beklettiğimiz krema hafif donacağı için rahatça yayabilirsiniz)
  6. son olarak çikolatayı pastanın üzerine rendeleyip ,her tarafını kaplayın.
  7. pişirme kağıtlarını etrafından alıp çilekle süsleyin.
NOT bu benim için özel bir pasta olduğu için şeker hamuruyla süslemek istedim, şeker hamurlu pastalar bize ağır geldiği için pastayı şeker hamuru yerine çikolatayla kaplamayı tercih ettim.
süslemeleri şeker hamuruyla yapınca hem çok şik hemde hafif ve lezzetli bir pasta elde ettim
pastanı tarifini sevgili Burçin in çilekli pasta tarifinden uyarladım,farklı olarak ben keki kakaolu yaptım ayrıca kremanın pembe renkli olmasını iştediğim için yaz meyveleri püresi ekledim.Kahve ve pembe tonlarındaki pastamız tam bir aşk pastası oldu.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder