19 Nisan 2008 Cumartesi

AŞURE



Gectiğimiz Aşure günü yaptığım, ve paylaşacak kimse bulamayacağımı düşündüğüm Aşure yi eşimin çok beğenip iş arkadaşlarıyla paylaşmak istemesiyle, Berk tadına bakamadan tükenmiş oldu. Bu defa oğlumun katkılarıyla tekrar pişirdim.{ikinci aşure, mutfak yardımcımın kuru meyveleri tırtıklaması sonucu daha az meyveli oldu}

MAZEMELER
*2su bardağı aşurelik buğday
*2 su bardağı şeker
*1 su bardağı nohut
*1 su bardağı fasulye
*1 su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm
*1 su bardağı kuru kayısı
*yarım su bardağı kuş üzmü
*2 adet elma{veya armut}
*1 adet rendelenmiş portakalın kabuğu
*süslemek için tarçınve fındık
*2 çorba kaşığı nişasta{ben misir nişastasıkullandım
HAZIRLANIŞI
Buğdayı bir gece öncesinden yıkayıp ılk suyla ıslatıyorum, ayrı bir kapta nohut ve fasulyeleride karıştırıp ıslatıyorum. buğdayı tencereye alarak üzerini bir karış geçecek kadar suyla dolduruyor ve kısık ateşte iyice ezilene kadar pişiriyorum, bu arada nohut ve fasulyelerede aynı işlemi uyguluyorum{nohut ve faslyeler buğdaydan önce pişiyor}daha sonra hepsini aynı tencereye aktarıp şekerini ekliyorum.Yaklaşık 10 dakika kaynattığım kuru kayısıları ve üzümleri ,şeker eriyince tencereye ilave ediyorum,bunun üzerine soyulup küp küp doğranmış elmaları ve portakal kabuğu rendesini ekledikten sonra birkaç taşım kaynatıyorum{bu aşamada eğer suyu az ise kaynamış su ilave edilebilir}{biz sulu sevdiğimiz için ben ekliyorum}son olarak bir bardak ılık suda erittiğim nişastayı aşureyi ocaktan alma aşamasında ekleyip karıştırıyorum, kaselere alıp tarçın serperek fındık veya ceviz ile süslüyorum.
NOT:rengini kararttğı için inciri içine koymuyorum ama dilerseniz süsleme aşamasında küp küp doğranmış incir kullanabilirsiniz.